Hoe schildert de vakschilder een muur?

Gepubliceerd op 18 september 2023 om 09:19

Een muur verven klinkt eigenlijk heel eenvoudig, maar dat is het niet als je een perfect resultaat wilt bereiken. Daarom hebben de experts van Wijzonol een uitgebreid stappenplan voor het schilderen van muren ontwikkeld, die garant staat voor een professionele aanpak van je schilderklus. In dit artikel lees je of je een grondlaag zoals een voorstrijk moet gebruiken, hoe je kunt muren schilderen zoals de schilder dat doet en welke tips en tricks nog meer handig zijn om je muur te verven.

Muur verven – Voorbereiding

Een goed begin is het halve werk! Zorg voor dat je aan de slag gaat dat je genoeg ruimte maakt als je een muur gaat verven, verplaats kasten en meubels. Plak de stukken die niet mee geschilderd hoeven worden af met geschikte schilderstape en dek vloeren, meubels e.d. af met afdekfolie, afdekzeil of oude stofvrije doeken. Verdiep je in de juiste soort verf en voorstrijk voor je muur en kies bijvoorbeeld in leefruimtes voor Wijzonol Muurverf Extra Mat of voor in vochtige ruimtes Wijzonol Badkamer muurverf.

Muren voorbereiden om te verven in 7 simpele stappen:

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het belangrijk om de juiste benodigdheden te gebruiken en te kiezen voor de beste verf voor jouw verfklus. Zo weet je zeker dat je muur een mooi eindresultaat krijgt.

 1. Test de ondergrond met een vochtige spons en let op het volgende:
  • Geeft de ondergrond af? Wanneer het om een dunne oude verf laag gaat die afgeeft, zet deze dan vast met fixeer (verkrijgbaar bij de speciaalzaak). Zijn het echt dikke verf lagen? Verwijder deze dan door de muur te bevochtigen met warm water. Nadat de laag goed geweekt is, van boven naar beneden afsteken met een afsteekmes.
  • Wordt het water snel opgenomen? Wordt het water snel door de ondergrond opgenomen, dan is er een sterke zuiging van de muur. Op deze ondergrond kun je het beste voorstrijk gebruiken om op de juiste manier een goede hechting te krijgen. Met een (muur) voorstrijk kun je voorkomen dat je later last krijgt van strepen en keurbontheid in het schilderwerk op de wand.
  • Wordt het water niet of langzaam opgenomen? Wordt het water zeer langzaam of niet opgenomen, dan is er een lichte of geen zuiging. Deze ondergrond kun je het best voorbehandelen door de eerste laag muurverf te verdunnen met max. 5% water. De tweede laag verf breng je onverdund aan.
 2. Loszittende muurverflagen moeten verwijderd worden.
 3. Gaten vullen en oneffenheden egaliseren met een geschikt vulmiddel voor binnen. Laat het vulmiddel goed drogen.
 4. Schuur gevulde en geëgaliseerde plekken vlak. Schuur ook andere oneffenheden weg om te voorkomen dat je straks eilandvorming in de ondergrond krijgt. Vergeet niet de overgang van weggestoken verf en de intacte verflaag. 
 5. Naden afdichten met een overschilderbare acrylaatkit. Probeer de kleur van de kit zo dicht mogelijk bij de verfkleur te vinden. Laat de kit goed drogen.
 6. Maak de ondergrond goed schoon en stofvrij met een vochtige doek!
 7. Afplakken! Plak met een geschikte schilderstape de randjes af. Kies de geelgouden tape voor strakke verflijnen. Zo voorkom je dat je wilt verven waar dat niet de bedoeling is en zorg je voor scherpe verflijnen en een strak eindresultaat. Dek de vloer en plinten af met afdekfolie of maskeerpapier. Zo voorkom je verfspetters op de vloer, plafond of plinten.

Muur verven in 4 stappen

 1. Het belangrijkste als je gaat schilderen is dat je de juiste verf kiest! Verf op een muur aanbrengen doe je met een kwast én verfroller. Gebruik voor de randen een platte kwast en een klein kwastje voor moeilijke hoekjes. Rol de kwaststreep voorzichtig uit met een klein rollertje om kwaststrepen te voorkomen.
 2. De grote oppervlakken die overblijven verf je met een grote roller van 18 of 25 cm. Verdeel de wand die je gaat verven in je hoofd in gelijke delen van ongeveer een meter. Breng in het eerste vlak de verf voldoende aan in ruwe verticale strepen.
 3. Verdeel de verf gelijkmatig in horizontale banen over de muur en voorkom vette randen. Gebruik een brede roller en behandel het oppervlak zoveel mogelijk in gelijke banen. Werk altijd in de natte verf en rol in één richting af. Ga door naar het volgende vlak en zorg dat de overgang van het 1e en 2e vlak nat-in-nat gebeurt zodat je geen aanzetten of strepen krijgt.
 4. Het is belangrijk om na het verticale en horizontale aanbrengen van de verf deze nog één laatste keer af te rollen met een roller waar niet meer heel veel verf op zit. Je doet tijden het narollen geen nieuwe verf op je roller. Het beste is om dit van beneden naar boven verticaal na te rollen. Doe dit consequent op de hele muur hetzelfde met een lichte druk. Duw niet té hard om strepen te voorkomen. Herhaal vervolgens stap 2, 3 en 4 totdat je op alle denkbeeldige vlakken van de muur verf aangebracht hebt.

TIP: Gebruik altijd een rooster om de verf goed over de verfroller te verdelen. Breng voldoende verf aan en werk eventueel met twee personen zodat het nat-in-nat werken een stuk makkelijker gaat doordat bijvoorbeeld een de randen met de kwast verft en de andere de wanden rolt. Hierdoor krijg je een strak eindresultaat.

 

Hoeveel liter verf heb ik nodig om mijn muur te schilderen?

De hoeveelheid verf die je nodig hebt om een muur te schilderen is afhankelijk van de afmeting van je muur. Met 1 liter muurverf kun je ongeveer een muur schilderen van 6-8 m2. Hoeveel verf je precies nodig hebt hangt af van de staat en basis van de muur. Heeft je muur structuur? Wil je een donkere kleur verven? Dan heb je meer verf nodig omdat de ondergrond ruwer is. Ook bij een donkere kleur zal je meestal een laag extra moet aanbrengen dan wanneer je en muur wit wilt schilderen. Wijzonol muurverf dekt fantastisch en ook een donkere kleur is meestal in 2 lagen mooi dekkend als je kiest voor Wijzonol muurverf.

 

Plafond verven

Wanneer je een muur gaat verven is meestal een bijpassende klus, het plafond schilderen. Hiervoor kun je hetzelfde stappenplan aanhouden dan bij een muur verven. Hoge plafonds kun je eventueel in een donkere kleur schilderen om de ruimte wat lager te laten lijken. Wat kleur doet met de ruimte is heel bijzonder. Hierdoor kun je een ruimte helemaal naar je wens maken. Welke kleur schilder jij je plafond?

 

Bewaren van je rollers en kwasten

 1. Wanneer je de kwasten/rollers de volgende dag weer gaat gebruiken voor bijvoorbeeld de volgende verflaag of in een andere ruimte kun  je deze luchtdicht in een plastic zak of aluminiumfolie wikkelen. Door de plastic zak of folie goed afplakken met tape kan er zeker geen lucht bij. Je kunt dan de volgende dag de rollers en kwasten meteen weer gebruiken.
 2. De rollers kunnen eventueel ook in de emmer verf worden bewaard. De volgende dag verwijder je overtollige verf door, de roller goed uit te rollen. voordat je deze weer gaat gebruiken. Kwasten kun je in een potje met water zetten. Let erop dat de kwast tot aan woeling (het touwtje dat om de haren zit) in het water staat.
 3. Als je helemaal klaar bent met het verven van de muren kunnen kwasten en rollers na gewassen worden met groene zeep en stofvrij opslaan.

 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over muren verven? Kom langs in onze winkel voor deskundig stapsgewijs advies!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.