Upcycle met Wijzonol – Tips voor het opknappen van oude meubels

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 08:20

Upcycling geeft je interieur een boost, geeft je meubels een langere levensduur en is duurzaam. Met het upcyclen van jouw meubels zorg je dat kapotte delen hersteld worden en het item in een betere staat opnieuw gebruikt kan worden. In deze blog nemen we je mee in het Upcycle project met Wijzonol verf.

Welke items kun je upcyclen

Upcyclen kun je op veel verschillende manieren doen. Zo kun je meubels, servies en kleding vernieuwen en hergebruiken. Voor dit artikel hebben we gekozen om meubels te vernieuwen en een nieuwe uitstraling te geven. We hebben drie meubels die we vernieuwen en opknappen, namelijk; een stoel, een tafel en een nachtkastje. Heb je thuis een item wat je wilt opknappen? Anders kun je op tweedehandswinkels of -platformen juweeltjes scoren.

Wat heb je nodig voor het upcyclen van meubels

Voor het upcyclen van de tafel, stoel en het kastje gebruiken we twee kleuren verf. Verder gebruiken we qua benodigdheden de volgende materialen:

  • verfontvetter
  • een spons
  • zachte borstel
  • schuurpapier
  • schroevendraaier
  • kwast

Welke verf heb je nodig voor het upcyclen van meubels

De soort verf die je nodig hebt voor het opknappen van meubels is afhankelijk van de ondergrond van het item. Voor een stenen ondergrond heb je een ander verf nodig dan voor een houten ondergrond. De meubels die wij geupcycled hebben, zijn van hout. Bij het verven van hout is het belangrijk om het meubel eerst goed te reinigen en een primer aan te brengen voordat je begint met het aflakken. Voor interieurverf hebben we Wijzonol Hechtprimer als voorstrijkmiddel gebruikt. Deze primer is op watergedragen basis en geeft geen geur af. Bij interieurverf kun je kiezen tussen een hoogglanslak, zijdeglanslak of matlak. Het verschil is dat je bij hoogglans eerder oneffenheden terugziet op het geverfde meubel. Voor dit project kiezen we voor Wijzonol matlak. Matlak is stootvaster en geschikt voor intensiever gebruik. Wijzonol matlak is een dekkende en stootvaste lakverf.

Stappenplan: Upcycle jouw meubels met Wijzonol

In dit stappenplan nemen we je mee hoe je jouw meubels kunt upcyclen met Wijzonol verf.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden hebt om jouw meubel te vernieuwen. Kies de juiste verf op basis van de ondergrond van het item. Houten meubels wensen een andere verf dan een stenen of betonnen ondergrond. Demonteer de onderdelen zoals, handgrepen, knoppen en eventuele andere delen. Bewaar deze goed, zodat je het wanneer jouw meubel klaar is er weer op kunt zetten. Wat betreft kleur, kun je het zo bont maken als je zelf wilt. In Most Loved Twelve staan de meest geliefde kleurcombinaties voor elke sfeer. Laat je inspireren en bekijk de pagina.

Voor dit project is gekozen voor Wijzonol Matlak in de kleur G19420 met als acccentkleur N48030. De hechtprimer is ook in de accentkleur N48030 gemengd. Er is gekozen om de lichte kleur in hechtprimer te mengen, zodat je het makkelijk over kunt verven. In Most Loved Twelve staan de meest geliefde kleuren met kleurcombinaties. Op deze manier kun je makkelijk kleuren combineren.

2. Maak het meubel helemaal stofvrij

Je krijgt het mooiste resultaat als het meubel vanaf het begin helemaal schoon en stofvrij is. Wij hebben hiervoor de stoel, het kastje en de tafel gereinigd met verfontvetter en afgestoft met een stofborstel.

3. Schuren, schuren, schuren

Wanneer je item helemaal schoon is, kun je beginnen met schuren. Zo verwijder je oude lagen verf en zo hecht de laag grondverf daarna nog beter. Zie je butsen of oneffenheden? Je kunt ervoor kiezen om dit weg te werken. Bij het tafelblad waren kieren in de naden. Deze hebben met kit dicht gemaakt. Zorg dat voordat je de grondverf aanbrengt de ondergrond wederom stofvrij is.

4. Grondverf aanbrengen

Het is nu tijd om de grondverf aan te brengen. Een hechtprimer zorgt voor goede bescherming van je meubel en zorgt dat de verf goed hecht. Meng met een roerstokje de verf goed door. Zo verspreiden alle verfpigmenten zich goed.

Hoelang moet de verf drogen voordat je de volgende laag aan kan brengen? Na een half uur is de verf droog. Na vier uur is de verf overschilderbaar. Lees voor alle toepassingen de productpagina goed door.

5. Schuren, schuren, schuren

Wanneer de grondverf gedroogd is kun je het meubel voorzichtig schuren. Maak het weer helemaal stofvrij voordat je de eerste laklaag aanbrengt.

6. Meubel aflakken

Je kunt kiezen om meerdere lagen aan te brengen. Bij de stoel hebben we het zitvlak een extra laag gegeven omdat dit intensiever gebruikt wordt. Bij de tafel hebben we bij het blad ook een extra laag verf aangebracht.

Om de meubels een speelse uitstraling te geven, zijn accentkleuren aangebracht. Bedenk van tevoren hoe je jouw meubel wil verven. Plak de randen goed af voor een zo strak mogelijk resultaat.

7. Afmonteren van de meubels

Bij het kastje hebben we vooraf de knop eraf gehaald zodat we goed bij alle onderdelen van het kastje konden. Bevestig alle onderdelen weer en nu is jouw meubel weer zo goed als nieuw.

Tips Upcycle met Wijzonol – meubels verven

  • Zorg voor een fijne werkplek waar je de ruimte hebt
  • Maak het item helemaal stofvrij voordat je begint
  • Bij intensief gebruik, breng een extra laag verf aan Kies voor een matte verf in plaats van hoogglans wanneer je items intensief gebruikt  Kies meerdere kleuren voor een speels effect

Upcyclen is een duurzame manier van het hergebruiken van items. Ben je toe aan iets nieuws alleen vind je het zonde om jouw huidige meubel weg te doen? Misschien is upcyclen de oplossing.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.